WordPress veiligheid

Is WordPress veilig? Ja, WordPress is veilig. Maar zodra uw WordPress website is afgerond bent u nog niet klaar.

WordPress is het meestgebruikte CMS. Daardoor is het een interessant doel voor hackers, maar daardoor worden problemen meestal ook snel gevonden en verholpen.

Regelmatig worden er veiligheidsproblemen gevonden in WordPress of gerelateerde producten zoals PHP en Linux. Meestal worden deze snel (binnen enkele) dagen verholpen, maar daarmee staan ze nog niet op uw website.Het is dus van belang dat updates snel op uw website worden geïnstalleerd.
Veiligheid thema’s en plugins

Voor thema’s en plugins ligt de veiligheid complexer. Deze worden ontwikkeld door heel veel verschillende mensen en het is onmogelijk te voorspellen of dat veilig is gedaan.

Ook bij thema’s en plugins is het noodzakelijk om altijd snel nieuwe versies te installeren.
Risico’s

Wat zijn de risico’s van een verouderde of niet beveiligde website? Buitenstaanders uw website aanpassen en bijvoorbeeld misbruiken om reclame te maken voor illegale producten. Dit is natuurlijk schadelijk voor uw imago.

Hackers kunnen via u website ook malware verspreiden. Malware zijn schadelijke computerprogramma’s die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om misbruik te maken van telebankieren. Ook dit is schadelijk voor uw imago, maar daar komt bij dat veel mensen hier veel last van kunnen krijgen.

Verder is het nog mogelijk dat via uw website enorme hoeveelheden spam worden verstuurd. Dit merkt u misschien niet eens maar het gevolg kan zijn dat uw website op een zwarte lijst komt te staan en daardoor minder goed bereikbaar is of lager scoort in zoekmachines.

Kortom, de veiligheid van uw website is belangrijk voor u en voor uw bezoekers.
Webshops

De veiligheid van een webshop is extra belangrijk. U werkt tenslotte met bestellingen en betalingen. Bij een onveilige webshop is het mogelijk credit-cardgegevens te verzamelen of bestellingen te doen zonder te betalen.
Persoonsgegevens in WordPress

Het bewaren van persoonsgegevens op een website is altijd een risico. En een persoonsgegeven begint al bij de naam.

Voor de veiligheid van persoonsgegevens is het belangrijk dat uw thema en plugins uit betrouwbare bronnen komen en waar nodig worden gecontroleerd op beveiligingsaspecten en programmeerfouten.

Om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens ook tijden het weergeven en wijzigen veilig zijn moet u in principe gebruik maken van een beveiligde (ssl) verbinding.
Medische gegevens in WordPress

Voor het verwerken van medische gegevens (op internet) zijn sterke regels. De volledige keten (hosting, programmatuur, procedures) moet in kaart worden gebracht.

Afhankelijk van uw wensen is het gebruik van WordPress niet per definitie uitgesloten. Een review van alle onderdelen is echter wel een vereiste.