Beveilig je WordPress website: 8 waardevolle tips

1. Installeer updates. Altijd!

Updates verhelpen vaak beveiligingsproblemen. Installeer daarom altijd je WordPress, thema's en plugins, liefst zo snel mogelijk.

Probeer daarom ook het volgende te vermijden:

Aanpassingen aan plugins of thema's. Gebruik indien mogelijk een 'child-theme' als je aanpassingen moet maken. Een plugin veranderen kan soms, maar hoe dat moet verschilt per plugin.

Illegale kopiƫn van betaalde plugins of thema's die je vervolgens niet kunt updaten. De meeste zijn niet duur dus bespaar je het ongemak en koop ze.

2. Gebruik betrouwbare plugins en thema's

Gebruik alleen plugins en thema's van betrouwbare bronnen. Natuurlijk direct van wordpress.org of bijvoorbeeld Themeforest. Kijk wanneer er voor het laatst een versie is uitgebracht, hoeveel gebruikers er zijn etc.

3. Gebruik een beveiligingsplugin

Een goede beveiligingsplugin blokkeert verdachte inlogpogingen en ander verdacht gedrag op de site. Wij zijn fan van Wordfence maar er zijn meer goede plugins. Wordfence kan ook controleren of je wachtwoorden veilig zijn.

4. Gebruik moeilijke wachtwoorden

Deze tip is al zo oud als wachtwoorden zelf. Dus doe het!

Werk je altijd met je eigen computer? Dan is het niet nodig je wachtwoord te onthouden. Laat je browser het wachtwoord bewaren. Dat is stukken veiliger dan een makkelijk te raden wachtwoord te gebruiken. Voor de enkele keer dat je op een andere computer werkt sla je het als notitie op in je telefoon.

5. Geen admin

Veel WordPress websites hebben een gebruiker 'admin'. Maak een gebruiker aan met een andere naam die beheerdersrechten heeft en verwijder daarna de admin-gebruiker.

De meeste onbedoelde inlogpogingen worden gedaan voor de gebruiker admin dus die slagen nu zeker niet meer.

6. Houdt je computers veilig

Zorg ook dat je eigen computer is voorzien van de laatste updates, browserversies en virusscanners. Dat is niet alleen belangrijk voor je website, maar ook voor internetbankieren, je fotocollectie en administratie.

7. Gebruik SSL

SSL betekent dat alle verbindingen zijn versleuteld. Zo wordt het bijna onmogelijk om wachtwoorden of persoonlijke gegegevens te 'kapen'. Ooit was dit heel kostbaar maar de prijzen zijn snel gedaald. Informeer bij je hoster wat er kan en wat het kost.

8. Maak backups

Maak vaak een backup van je website en bewaar backups liefst enkele weken terug. Krijg je ooit problemen met je website dan kun je de site vervangen door een veilige backup. Of je kunt meerdere versies vergelijken om problemen te vinden.

Veel providers kunnen een backup voor je maken. Je kunt het ook zelf doen met een plugin.

Meer weten?

Hebben deze tips je geholpen? Dan staat niets je in de weg om je website zelf veiliger te maken.

Als je nog vragen hebt over je website en beveiliging dan helpen we je graag op weg. We kunnen bijvoorbeeld een complete beveiligingscheck voor je uitvoeren. Of stel je vraag via de WP Website helpdesk en service. We helpen je graag!

Wil je snel een veilige website?

Laat ons je website controleren en beveiligen.

Over WP Website

WP Website helpt je met het maken van een uitstekende WordPress website. Of je nu een complete website wilt, of ondersteuning waar je het nodig hebt? Wij zijn snel, vriendelijk en heel betaalbaar.